dissabte, 7 d’agost de 2021

 
REVISTA ATENEUS
Núm.24 de Juny de 2021

Transcrivim l'editorial del darrer número de la revista Ateneus, de la Federació d'Ateneus de Catalunya per la seva transcendència en els moments que vivim. És una crida a la plena normalització de les dones a la societat i al seu empoderament. Nosaltres també entenem que la societat no pot renunciar a tant de talent, i les dones tampoc no poden obviar totes les escletxes de visibilitat, no ja per elles personalment sinó per les dones en conjunt.Ateneus. Amb accent femení i plural

Durant la darrera dècada d'aquest nou segle, la dona ha multiplicat la seva presència en els òrgans de decisió dels ateneus. Per primera vegada, a més, una fornada de dones ocupa moltes de les presidències dels gairebé 180 ateneus que a data d'avui tenim adherits. Aquest increment, que en xifres absolutes respecte el còmput global es situa en el 25%, és encara clarament insuficient, però marca un camí a seguir.

 

La presidència femenina, com a fet, és importar, però el més rellevant és tot allò que implica: una feminització i, per tant, una posada al dia de les estructures que han sustentat els antics ateneus, i una crida a més a implicar-se en la vida social de l'entitat en qüestió des de qualsevol dels seus estaments., Cal recordar d'on venim: fa molt poques dècades, els llistats de presidents d’ateneus (en molts casos entitats centenàries) eren totalment masculins. És més, si fem un cop d’ull al retrovisor i mirem unes poques dècades enrere, a molts ateneus la presència de la dona estava vetada. És per això que cal seguir el camí del 25% i anar-lo incrementant.

En aquest número de la Revista Ateneus, hem volgut donar veu a les diverses seccions dels ateneus a través de la mirada de dones implicades. Esports, la cultura popular, arts escèniques, la implicació dels col·lectius minoritats, una mirada cap al futur... La nostra voluntat no és altra que evidenciar que, com més divers sigui el teixit social d'un ateneu, més rica serà l'experiència d'aquella entitat, i millor l'oferta que podrà presentar al seu entorn més immediat. Un ateneu que representi la realitat de la seva població i amb tots els accents possibles, fugint de la masculinització clàssica, serà un ateneu que assegurarà la seva persistència durant molts anys més.

 

 

Consell Redactor


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada