dilluns, 11 de juny de 2018

FESTA MAJOR DE LA COLÒNIA GÜELL
Festa Major Colònia Güell
Grup de diables


La Festa Major de la Colònia Güell enguany ha sigut els dies 8, 9 i 10 de juny, al límit inferior que permet el calendari lunar per la que es regeix (històricament el dia més avançat ha sigut el 30 i 31 de maig i 1 de juny de 2008). Tot feia pensar que podíem tenir un temps fred i potser plujós però no va ser així, la primavera ens va visitar i la pluja es va esperar.

Festa Major Colònia Güell
Tabaleres de Toquikitoqui


Divendres vam començar amb el pregó a càrrec de tres membres de la Txaranga, en Ramon Fradera, en Xavier Figueres, i en Toni Noya, en el que per torns ens van fer una història musical de la Colònia, des dels cors de Clavé, les cantades de caramelles, els diversos grups i els directors que hi ha hagut fins arribar a l’actual grup de Txaranga que enguany celebra el seu primer aniversari com a entitat constituïda. Després de la traca va començar un sopar al carrer més multitudinari que mai, amb taules afegides on no havien arribat mai. Les colles s’agrupen a les taules i les converses pugen els decibelis del carrer. Després el ball amb l’orquestra La Banda del Drac, que tothom va lloar com a magnífica. Cal dir que hi havia expectació perquè per primer any no venia en aquest dia la mítica Cimarron. Tard i tips a dormir va ocasionar un matí de dissabte espès, d’ulls axinats pel pes de la son.


Festa Major Colònia Güell
Benvinguda als geganters del Baix Llobregat


El dissabte va començar amb el despertar popular a càrrec de la Txaranga i els Petits Tabalers de la Colònia que, inexplicablement no vaig sentir. Massa d’hora per la meva son. Seguidament la xeringada consistent en ruixar-se amb aigua clara o de colors i finalment el bany d’escuma on la canalla es submergeixen dins la neu de detergent.

Festa Major Colònia Güell
Concert Infantil

Després d’un dinar fluixet (quina diferència amb la nostra antiguitat quan a les cases es feia un dinar exagerat on hi acudien familiars i amics que a vegades només veies un cop a l’any) i una mica de mandra al sofà, primer de tot la visita a l’exposició de puntaires al casal de la Gent Gran, a tocar del concert Infantil a la cruïlla de Claudi Güell amb Aranyó. A continuació un passeig pel carrer Aranyó on hi havia les puntaires de la comarca, compra de números obligada per la rifa del pernil, i visita a la mostra de “grans en moviment”, fotografies de persones conegudes del municipi i les seves activitats.

 
Festa Major Colònia Güell
Les puntaires arrenglerades al davant de Sant Lluís

I seguidament, a la plaça hi ha sardanes. La cobla Santiga (amb l’afegit del petit de cals Vicens fent de músic) ens va oferir música per ballar sardanes curtes. És un goig ballar sardanes a la Colònia, amb aquelles rotllanes que omplen el costat de la plaça del davant de l’Ateneu. A la mitja part els del Modernisme ens van oferir coca i moscatell. I a l’acabar, sardana de repetició.

Festa Major Colònia Güell
A la plaça hi ha sardanes


Ara tocava menjar una mica, si pot ser de pressa per poder anar a seguir a les colles de diables que de la plaça de l’Ateneu van anar fins la Cripta voltant per diversos carrers de la Colònia. I per acabar el dia música amb DJ Rambla. Els grups de jovent van ocupar el poble i arreu, des dels carrers fins a tots els racons del bosc i del torrent, amb les seves bosses amb alcohol furtiu. Els de la nostra edat ens vam retirar per no prendre mal i vam intentar dormir amb un èxit escàs.

Festa Major Colònia Güell
DJ Rambla


I per fi el diumenge. A les onze ja plantaven a la plaça d’Anselm Clavé. Mentre la policia municipal incomprensiblement  posava multes als cotxes aparcats al carrer Reixac (sembla ser que després del correfoc de dissabte van canviar els cartells on s’indicava que ja podien aparcar) a l’Ateneu arreglàvem la sala per oferir un refrigeri als integrants de les sis colles geganteres: Colla gegantera de Cervelló, Geganters de Gavà, Colla de Bellvitge, Capgrossos de La Florida, Colla Agrupació Cultural Folclòrica de Sant Feliu i gegants de Santa Coloma de Cervelló. (M’ informen que els guàrdies municipals havien retirat les multes després de comprovar el canvi de prohibició a altes hores de la nit). A les dotze s’inicia el cercavila i al cap de quasi una hora arriben a la plaça on van plantada al davant de l’Ateneu. Entren a la sala del teatre i recuperen forces. L’alcaldessa i el president de l’Ateneu Unió els agraeixen la seva presència i els oferim un present de gratitud.


Festa Major Colònia Güell
Plantada de gegants


A les sis de la tarda hi havia previst al pati de l’Ateneu la cantada d’havaneres pel grup la Vella Lola, però quatre gotes mal comptades i un cel amb núvols foscos han aconsellat traslladar l’audició a dins de la sala del teatre. Pel meu gust va ser un encert, i no perquè plogués, que no ha va fer, sinó perquè l’audició va millorar considerablement i va donar més categoria a l’acte, que va ser preciós.

Festa Major Colònia Güell
La Bella Lola a la sala del teatre


Ara era l’hora del circ, tan esperada pels infants i alguns de grans. Al davant de l’antiga farmàcia el Circ Xic van oferir el seu espectacle Taxaaan que va fer riure als espectadors. I just quan acabaven començaven a entrar, pel davant de Sant Lluís, les tabaleres de l’associació Toquikitoqui amb els seu ritme eixordador. Al darrera hi venien la Colla infantil de diables de la Colònia i també els diables infantils de Cornellà i el seu grup de tabalers, amb un timbaler petit petit, el més petit de tots el tabalers que he vist mai i que tocava com si fos gran.  Com si fossin timbalers del Bruc empaitant francesos recorrien els carrers de la Colònia encenent ventiladors de foc i fent esclatar els petards. De la plaça de Joan Güell, Barrau amunt per girar per Monturiol i baixar per Aranyó fins a morir a la plaça d’Anselm Clavé. Molta gent, molt de jovent, molta canalla valenta que s’aferraven sota els paraigües dels diables.

Festa Major Colònia Güell
Nit de pòlvora infantil


I l’hora final, al voltant de les deu a l’antic Terraplé, al davant de Barrau N, ran de nit esclatava el primer coet més enlaire de la xemeneia de la fàbrica. Tota la Colònia (i amics de Santa Coloma) que encara no sopaven estaven arramadats seguint els plataners de la carretera de la fàbrica. Cerimònia esperada que s’acaba en un Oooo!! de pena i de joia.  Ara sí, poc a poc, aturant-nos a parlar amb diferents grups per allargar una mica més la nostra festa, la festa del poble, la Festa Major.

Festa Major Colònia Güell
El castell de focs de cloenda


&&&&&&&&&&&&&
&&&&&&&&&&&
&&&&&&&&&
&&&&&&&
&&&&&
&&&
&
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada