divendres, 9 de juliol del 2010

MANIFESTACIÓ 10 DE JULIOL DE 2010

Benvolguts associats, ja sabeu que aquest dissabte a les sis de la tarda hi ha convocada, per Omnium Cultural i més de mig miler d’entitats, una manifestació contra la sentència de l’Estatut i, en el fons, per la dignitat dels catalans.

En acord d’urgència hem acordat adherir-nos a la relació d’entitats que donen suport a la manifestació i, per tal, quan es parli de les sis-centes que l’han recolzat haurem de pensar que nosaltres també hi vam ser.

Desde la Junta d’aquest Ateneu us encoratgem a ser a Barcelona en aquest moment especial i us volem fer avinent les paraules del president Companys: Totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres.


La Junta.

dijous, 8 de juliol del 2010

diumenge, 4 de juliol del 2010

CONFERÈNCIA DE MARIA PIA BARENYS --- 4 juliol de 2010




Què vols ser quan siguis gran? Els infants tenen projectes infantils: bomber, metge, futbolista…. Els joves tenen somnis o esperances: estudiar tal carrera, treballar de segons què, formar una família. En canvi quan arriba el temps de l’acabament de la vida laboral, sobint ens quedem sense projectes, sense esperances i ens fa l’efecte d’un temps buit, un lloc on no fem res.

La vida laboral ens aporta seguretat econòmica, ens ordena el temps, ens dóna reconeixement, ens relaciona amb altres persones, i tot això trontolla quan ens jubilem. És important substituir l’antic ordre per un de nou que també ens proporcioni aquells valors que teníem. És important ocupar el temps amb allò que ens doni satisfacció, sigui fent coses que ja sabíem fer, sigui fent coses que no sabíem fer. I no permetem que l’avidesa de voler fer coses ens ofegui.

Quan ens fem grans el cos respon d’una manera determinada, segons què no ho podem fer, segons què millor no menjar-ho. No és massa bo valorar excessivament el passat ni pensar en el futur, centrem-nos en el present on hi ha el goig de viure. Els òrgans que no s’utilitzen s’atrofien, per tal exercitem aquelles facetes susceptibles d’un empitxorament més evident, com per exemple la memòria. Parlem amb cinc persones diferents cada dia. Reservem-nos parceles de temps per a nosaltres mateixos o estarem en perill que d’altres ens ocupin tot els nostre temps. Ajudem als nostres fills i si pot ser siguem capaços de comprendre quan som necessaris i quan no som més que instruments als servei de tots els altres. Fem el que ens agradi i, sobretot, vint minuts diaris exclussius per a nosaltres són imprescindibles.

Maria Pia Barenys ens ha parlat durant una hora i mitja d’una manera planera i amena, ha contestat les nombroses preguntes i ens ha deixat amb aquella sensació que una hora i mitja, a vegades, passa molt de pressa.

ASSEMBLEA DE SOCIS. 3 de juliol de 2010

L’assemblea del dia 3 de juliol es va desenvolupar segons l’ordre del dia previst

1.- Lectura de l’acta de la darrera assemblea, a càrrec del secretari Josep Garcia.
2.- L’estat de comptes, presentat pel tresorer Francesc Huertas.
3.-Explicació de les Obres, a càrrec de Montserrat Elias.
3.1.- Ampliació de les Obres en la faceta de manteniments varis, a càrrec de Miquel Montserrat.
4.-Exposició del que s’ha fet durant l’exercici i exposició de projectes, per Aleix Font.
5.-Presentació del Pressupost pel 2010, Solicitada pel Tresorer.
7.-Precs i preguntes, on no hi va haver gaire intervencions ja que es van anar produint a cada punt.

En l’apartat de les obres es va fer menció desde l’acabament de l’escala d’accès al terrat i, de passada, a les sales del primer pis, a les diverses actuacions a la sala del teatre i l’escenari i sobretot al proper arranjament de la façana que comportarà també obres d’accès per a minusvàlids a la porta d’entrada, així com doble porta a la portalada d’emergència. Es va parlar del tema de la pintura de la façana que considerem que no està ben plantejat segons el projecte actual, cosa que ens durà a tenir entrevistes amb l’Ajuntament.

En Miquel Montserrat va fer una detallada exposició dels treballs de manteniment, de sanejament i de millora de l’escenari, començant per la part superior de les bambelines, el canvi de fils elèctrics, de bombetes, de suports, la reparació dels murs, la pintura a la paret, la neteja i reforç del sòl, i la neteja exhaustiva dels camerins, amb l’eliminació dels antics bancs de fusta, il·luminació de les habitacions etc.

L’exposició d’activitats i de coses que s’han fet en general, potser va ser la més llarga ja que, a la vista dels socis potser és la que justifica l’existència de l’Ateneu. Pel seu detall i per no deixar-nos res per dir, la transcribim tal com es va llegir:

ACTIVITATS DE L’ATENEU DURANT ELS DOS DARRERS ANYS

Cursets

Ball de Saló
Sevillanes
Sardanes
Dança del ventre
Country
Tai-Txí
Ioga Iyengar
Ioga Junior
Ioga Sadhâna

Actes.

Conferències periòdiques en col·laboració amb la Universitat Autonòma de Barcelona on fins ara hi hem tractat temes tant diversos com la Memòria Històrica, L’herència biològica i la conducta humana, El cervell i la consciència, La Xarxa de Transport a Catalunya, Els transgènics a l'agricultura i l'alimentació (Fotografia global i situació a Catalunya), Els estils de vida i la sostenibilitat Ecològica, Aliments, Salut i Alèrgies i la de demà a la que ens agradaria que hi assistissiu, L’Aprenentatge de ser grans.

Vetllada Poètica de Sant Jordi, on l’actriu Sílvia Llorente ens va oferir un recital de Poesia Amorosa el 2008, Els Contes del Decameró l’any 2009 i ja que ja està passat, Dolç Àngel, una passejada per l’obra i la vida de Màrius Torres, aquest any.

Sortides semestrals al Teatre de Barcelona, habitualment obres còmiques. El maig de 2008 vam anar a veure Germanes, el novembre de 2009 Un marit Ideal. I ja aquest any, pel gener M’agrada molt el que fas, i pel març La Doble Vida de’n John.

Sardanes de l’Onze de Setembre.

Bingo de Cap d’Any.

Actes en Col·laboracions

Federació de colles Geganteres del Baix Llobregat, amb l’acord de cedir-los la sala un cop al mes i a canvi ens fan la cercavila de la Festa Major.

Cessió de la Sala al grup Los Alquimistas per assajar l’obra Hablemos a Calzón Quitado, a canvi que ens fecin una representació gratuïta, i ens en van fer dues (hi havia el seu compromís de fer-la tantes vegades com grups de vint persones hi estiguessin interessades)

Col·laboració amb totes les entitats de la Colònia, Juguem Tots, Penya Barcelonista, Club de Futbol Eusebi Güell i també del municipi (escola Sifasol)

Col·laboració amb iniciatives encaminades a la canalla: Curs de timbalers, Coral Infantil.

Mini-curset de caixa de percussió (batuka), Mini-curset d’instruments musicals.

Cessió de la Sala a companyies que vinguin a interpretar sense cost (aparent) per l’Ateneu. Acordem queel taquillatge serà per ells amb uns percentatges a repartir.

Col·laboració amb tots els partits polítics del municipi. (Últimament la conferència del president Jordi Pujol)

Cessió de la Sala per activitats de la Colònia (Festa Major, Festa de Reis, Berenars Gent Gran) i del municipi a petició de l’Ajuntament (reunions puntuals de grups o associacions Hampas etc.)

Hem col·laborat, de manera inversa (passant-los activitats nostres), amb entitats com el club de futbol Eusebi Güell cedint-los l’organització de la calçotada a fi que poguessin recollir fons, i pel mateix motiu amb el Club d’Escacs de la Colònia en l’organització de la butifarrada del dia del country. Vam col·laborar econòmicament en les despeses de la celebració del centenari del Güell. Hem fet quantitat de petites i no tant petites reformes i seguirem fent-ho.

I hem comprat materials i aparells per a ajudar a la realització d’actes activitats, Projector i Pantalla, Ordenador amb impressora, focus, el nou taló, cadires còmodes, taules senzilles de manejar, nou equip de música, dos ràdios cassets.

També recentment hem renovat el contracte amb el cafeter Lluís Segués per cinc anys més, termini mínim imposat per la Llei.

PROJECTES.

Amb les excepcions que calguessin, no pensem llogar la sala als no socis i si als socis. Això és degut a diverses qüestions, les principals de les quals poden ser el desconeixement de les persones no socies, la gran quantitat de feina que ens comporta ensenyar la sala per què sí, doncs en el noranta i molt per cent de les vegades ja no es tornen a presentar. Si algun no soci vingués presentat i en certa manera avalat per un soci, faríem l’excepció.

Seguirem la tasca inacabable de manteniment i millora de totes les instalacions, però amb especial dedicació a la sala del teatre que, vulguis que no és la la part més emblemàtica que tenim i segurament la més utilitzada per la gent de la Colònia.

Tenim voluntat d’entendre’ns amb tothom i especialment amb l’Ajuntament del poble, amb les entitats de la Colònia, amb les entitats de la resta del municipi i, per què no, amb les comarcals. I no cal dir-ho amb els socis i amb el cafeter.

Volem continuar amb tot el que s’ha estat fent fins ara. Sabem que pot passar que algunes activitats es deixin de fer per causes encara desconegudes (que deixin d’interessar, per falta de professors, per encariment etc), però la intenció és de poder-les mantenir i ampliar en el que sigui possible.

Volem continuar amb la Festa de Sant Jordi, amb les sortides al Teatre a Barcelona. Seguirem col·laborant en la celebració de la Festa Major i amb aquelles festes populars que ens necessitin. Seguirem fent la ballada de sardanes de l’Onze de Setembre sempre que puguem assumir el cost econòmic de la cobla (cal pensar que en un principi érem només uns símples titulars i tot el cost anava a càrrec de l’Ajuntament, però darrerament han començat amb les rebaixes i no sabem com pot acabar)

Tenim la intenció d’actualitzar la biblioteca amb tots els llibres d’autors locals i també d’aquells que tractin sobre la Colònia, sobre el Municipi i també dels nostres voltants, Sant Boi, Torrelles, Sant Vicenç, Sant Climent etc. és a dir, aquells que puguin tocar la nostra història local.

Ens agradaria fer una vetllada poètica a part de la de Sant Jordi. Ja sabem que pot ser dur, així d’entrada, però són actes d’alta volada intelectual que creiem que poden donar categoria a la Colònia. Hem tingut ocasió d’escoltar a Ivette Nadal i a Anna Aguilar-Nadal, poetesses de poesia moderna, i comptem al nostre municipi amb un poeta de volada, en Gabriel Boloix, i a Sant Boi hi ha un bon planter, un club de poesia que potser es brindarien també a mostrar-nos les tendències actuals.

Ens agradaria fer una nit de jazz, una espècie de jazz-cafè o piano bar. Sabem que el jazz, com la poesia, són per públics minoritaris, però ens cal tastar facetes de vanguarda ni que només sigui per qüestió curricular.

Voldríem fer un monogràfic de Dança del Ventre, perquè dos balls durant la Festa Major van semblar poc. Creiem que una tarda de dança exòtica, rítmica i cerimonial pot ser un bon oferiment al nostre poble.

Ens agradaria consolidar una programació teatral mitjançant acords com els que hem tingut fins ara que no ens comportin una despesa excessiva. Tenim la problemàtica de l’acústica que haurem d’afrontar algun dia o altre. Amb la col·laboració de la Colònia Modernista estem en tràmits per a canviar les bambelines i que siguin de color negre, tal com marquen els cànons actuals.

Tenim projectat pel curs vinent una ballada de sardanes mensual a la plaça, música de disc perquè sigui econòmicament sostenible. Si al curs vinent hi ha una colla al curset que hi estiguin engrescats, nosaltres hi posarem la infraestructura de tràmits per permisos, d’aparells de música, i d’aquelles petites coses que van sorgint en qualsevol organització.

Per aquest mes de juliol, demà hi ha la conferència L’Aprenentatge de ser grans, pel següent diumenge dia 11, La Botiga dels Horrors, pels 4 arreplegats, per l’altre diumenge, Políticament Incorrecte, pel Grup de teatre Jove de la Societat Recreativa de Santa Coloma de Cervelló.

I per moltes altres coses que poden anar sorgint al llarg del curs i al llarg de la vida del nostre Ateneu, necessitem embaixadors, socis i amics que ens representin i ens comuniquin o fins i tot gestionin oportunitats culturals a fi que algun dia, aquesta casa sigui un bullidor d’activitats enriquidores, com una espècie de contrapunt a l’actual l’oferta mediàtica.

En fi, que ja ho veieu que de ganes n’hi posem, que n’hi podríem posar més, també és veritat, però en descàrrec voldria dir que alguna vegada necessitaríem que algú més ens recolzés apuntant-se a la Junta. Sabem que no són temps per demanar-ho, però per obligació, per educació, per necessitat, i per il·lusió ho demanem. Us oferim de cor que si algú vol integrar-se a aquesta Junta, que no ho dubti, totes les ajudes són benvingudes i entre tots ens en sortirem.


Es va presentar els comptes i proposar el pressupost, que estan exposats al taulell d’anuncis del bar de l’Ateneu, es van aclarir els dubtes que es van formular, es van aprovar tots els punts solicitats, es va proposar la possibilitat d’habilitar una zona Wifi perquè els socis puguin utilitzar internet lliurement a l’Ateneu, i poc abans de les vuit del vespre, després de dues hores d’haver començat, ens vam felicitar mútuament per l’interès que tots plegats, socis i junta, manifestem per l’entitat.

---------------------------------------------